Sondaj BCS (Biroul de Cercetări Sociale): PSD, 25,2%, PNL, 22,5, AUR, 14,9 și USR este cotat cu 11,7%.
de Alin Cordoș
BCS a testat și intenția de vot pentru alegerile parlamentare din data de 1 decembrie. Astfel, PSD s-ar afla pe primul loc, cu o intenție de vot de 25,2%. Interesant este că acest scor este mai mare cu 5,6% decât scorul pe care l-ar scoate prezidențiabilul Marcel Ciolacu. Pe locul secund se situează PNL, cu 22,5%, un scor cu 5,6% mai mare decât al candidatului la prezidențiale Nicolae Ciucă.
Pe al treilea loc în această ierarhie se plasează AUR, cu 14,9%, scor mai mare cu 4 procente decât cel al prezidențiabilului George Simion. USR s-ar situa abia pe poziția a patra, cu un scor de 11,7%, mai mare cu 1,1 procente decât scorul Elenei Lasconi la alegerile pentru Palatul Cotroceni. Conform acestui sondaj, în noul Legislativ ar mai intra doar SOS România și UDMR. Astfel, SOS România este cotat cu o intenție de vot de 8,5%, exact scorul Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale preconizat de această cercetare sociologică. În schimb, UDMR ar obține, pe 1 decembrie, un scor de 7,5 la sută, mai mare cu 0,9 procente decât ar obține candidatul Uniunii la prezidențiale, Kelemen Hunor.
Sondajul arată că ar rata intrarea în Parlament Alianța PMP – Forța Dreptei, care ar lua un scor de 4,3%, REPER, cu un scor de 2,3 procente, și alți cu 3,1%.
Visul guvernării de „dreapta”, spulberat
În aceste condiții, formarea unei majorități parlamentare după alegeri, pentru alcătuirea unui nou guvern, este mai complicată decât până acum. O primă variantă ar viza o alianță PSD-PNL, de 47% fără redistribuire și de 53% cu tot cu redistribuire, ceea ce ar însemna o majoritate fragilă. Un alt scenariu posibil care ar putea fi luat în calcul se referă la o Coaliție de guvernare formată din PSD, PNL și UDMR, ceea ce ar însemna o majoritate de 55,2% fără redistribuire și de 61,3 la sută cu tot cu redistribuire. Această variantă ar asigura o stabilitate politică, mai ales dacă i s-ar alătura și sprijinul Grupului Minorităților Naționale din Camera Deputaților.
O guvernare de „dreapta”, așa cum speră cei de la PNL, este, în aceste condiții, imposibil de alcătuit, PNL și USR ar avea, împreună, doar 34,2% fără redistribuire și 38% cu redistribuire. Dacă și UDMR s-ar alătura unei astfel de coaliții, atunci s-ar ajunge la un scor de 41,7% fără redistribuire și de 46,3% cu tot cu redistribuire.
Evident, din punct de vedere matematic, mai există o soluție, anume o majoritate formată din PSD, AUR și SOS România, care ar însemna, fără redistribuire, 48,6%, însă din punct de vedere geopolitic acest scenariu este exclus.
Sondajul BCS confirmă, astfel, analizele care rezultă din celelalte cercetări sociologice similare făcute publice de alte case de sondare a opiniei publice, conform cărora PSD și PNL sunt condamnate să guverneze împreună și după anul 2024.
sursa text: propolitica.ro