,,Părinții sunt cei care știu ce este bine pentru copiii lor”. Educația sexuală în școli se va face doar cu acordul acestora

,,Părinții sunt cei care știu ce este bine pentru copiii lor”. Educația sexuală în școli se va face doar cu acordul acestora

Educația sexuală la școală se va face doar din clasa a 8-a și doar cu acordul scris al părinților, potrivit unui vot dat marți în Camera Deputaților, cameră decizională. Legea, care reglementează educația sexuală în școli, a fost întoarsă o dată în Parlament de președintele Iohannis și merge acum din nou la promulgare.

În lege nu apare însă sintagma ”educație sexuală”, ci „educație pentru viață” și „educație sanitară”.

Programele ce vor putea fi predate au ca scops prevenirea bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii la minore, un flagel social în România.

Proiectul a fost adoptat cu 224 voturi „pentru”, unul „contra” şi 49 de abţineri.

O expertă în educație pentru sănătate arată că introducerea acordului părintelui nu face decât să vulnerabilizeze elevii care vin din medii defavorizate, unde părinții nu sunt atenți la educația copiilor.

Simina Tulbure, din partea USR a transmis: „Trebuie să vorbim acum despre educaţia sexuală, nu sanitară. Trebuie să vorbim despre sex într-o ţară în care suntem numărul unu la mame minore. Suntem în topul ţărilor din UE unde violenţa domestică există în familii. Trebuie să discutăm despre consimţământ, pentru că elevii noştri nu cunosc ideea de consimţământ. Aşadar, nu înţeleg de ce să vorbim de educaţie sanitară într-o ţară în care suntem în spatele UE pentru că nu suntem la curent cu ce se întâmplă cu elevii noştri, care învaţă despre sex la internet, la filmele porno, când noi ar trebui să avem oameni specializaţi în şcoli care ar trebui să vorbească despre educaţie sexuală”

,,Protejăm copiii de ideologii toxice care subminează autoritatea părinților.


După lupte susținute cu progresiștii (regresiștii), am reușit ieri cu o largă majoritate să respectăm dreptul părinților de a decide în privința educației copiilor.

Forma votată de Parlament menționează „derularea sistematică în unităţile şcolare, începând cu clasa a VIII-a, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, de programe de educaţie pentru sănătate, în vederea prevenirii contractării bolilor cu transmitere sexuală şi a gravidităţii minorelor.”

Este varianta care răspunde cel mai bine problemelor ridicate. Părinții sunt cei care știu ce este bine pentru copiii lor și le cunosc cel mai bine stadiul de dezvoltare și nevoile. Părinții sunt cei care au, ca să folosim expresii consacrate de CEDO, „în primul rând responsabilitatea asigurării educației și instruirii” pentru că au o „îndatorire naturală față de copiii lor”.

Cele mai tari legislații constituționale și internaționale arată acest drept ca fiind unul de căpătâi în orice țară care prețuiește libertatea și democrația”, a transmis Robert Sighiartău.

Camera Deputaţilor este for decizional, astfel că legea merge la promulgare.

Articole ce te-ar putea interesa

engage

Get the coolest tips and tricks today

This ebook will change everything you ever thought about relationships and attachment. Find the secret to connecting better and faster