O profesoară din Bistrița a învins la CEDO, după 10 ani de hărțuiri și lupte în gol, în România. Totul a început cu semnalarea unor neregulile de la Olimpiada Națională de Geografie

O profesoară din Bistrița a învins la CEDO, după 10 ani de hărțuiri și lupte în gol, în România. Totul a început cu semnalarea unor neregulile de la Olimpiada Națională de Geografie

Cristina Rusu, profesoara de Geografie din Bistrița care a învins statul român la CEDO, este un exemplu de avertizor de integritate hărțuit cu procese și ignorat de autoritățile românești din domeniu.

Cu ani în urmă, Cristina a dezvăluit neregulile de la Olimpiada Națională de Geografie, dar Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud și, apoi, Ministerul Educației nu doar că au refuzat să le investigheze, dar s-au întors împotriva Cristinei Rusu.

Cristina Rusu a vorbit, pentru PressHUB, despre lupta pe care a dus-o timp de un deceniu cu statul român și funcționarii săi complici după ce în 2011 a făcut publice neregulile repetate în organizarea Olimpiadei de Geografie și a Concursului Național de Cercetare Științifică-Geografie.

Profesoara a fost dată în judecată, a pierdut procesul din România, a fost marginalizată de colegii ei și ignorată la restul concursurilor școlare. Nu a cedat, însă. A făcut singură plângere la CEDO, apoi, pentru a se putea apăra eficient, s-a înscris la Facultatea de Drept.

Povestea pe larg

Profesoara Cristina Rusu a semnalat mai întâi problemele în cadrul instituțional, respectiv la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița și ulterior la Ministerul Educației. Spre exemplu, în urma etapei județene a Concursului Național de Cercetare Științifică, profesoara a semnalat în scris – atât sub forma unor sesizări la superiorii ei, cât și în presă, lipsa unui regulament de concurs care să fie disponibil pe site-ul inspectoratului, dar și lipsa unor proceduri clare de organizare. Însă răspunsurile acestor instituții au vizat acoperirea neregulilor sau ignorarea avertizorului și nu au condus la rezolvarea problemelor.

Ambițioasă din fire și cu o personalitate puternică, profesoara Cristina Rusu, văzând că se încearcă mușamalizarea problemelor semnalate de ea, a publicat articole de presă prin care a adus la cunoștința publicului local că la organizarea concursurilor de geografie se întâmplă lucruri neconforme  care afectează drepturile copiilor.

Inspectorul de Geografie de la acel moment, Doina Petrean, a amenințat-o pe Cristina Rusu într-un mail că dacă va continua cu sesizările, atunci va fi acționată în instanța de judecată.

Profesoara nu s-a intimidat și a trimis o petiție la Inspectoratul Școlar Județean Bistrița-Năsăud în care reclama atitudinea Doinei Petrean. Doar că răspunsul la petiție a fost întocmit și semnat chiar de persoana reclamată, respectiv de inspectorul Doina Petrean.

În anul următor, la olimpiada de Geografie, Cristina Rusu a sesizat o altă neregulă în organizare: subiectele din județul Bistrița Năsăud, la clasa a 12-a, erau identice cu subiectele din Bacău. 

În urma sesizării Ministerului Educației, la vremea respectivă, autoritatea națională în materie i-a răspuns cu nonșalanță că cei doi inspectori care au realizat subiectele nu au colaborat între ei, însă ambii le-au copiat direct de pe un site specializat și că ,,este de neînțeles faptul, cum un profesor care pregătește elevi pentru olimpiadă, poate să comenteze activitatea unei comisii”.

Pe cale de consecință, inspectorul de specialitate a amenințat-o din nou cu judecata, susținând că demersurile Cristinei Rusu sunt, de fapt, un atac la persoană. Apoi, profesoara chiar a fost chemată la judecată.

În aprilie 2012, Cristina Rusu a primit o cerere de chemare în judecată de la inspectorul de specialitate. A pierdut și la fond, și la recurs. Judecătorii i-au reproșat articolele de presă și faptul că a făcut prea multe sesizări la Inspectorat și la Minister, care ar fi avut de fapt rolul de a-l denigra pe inspector. 

Așadar, Cristina Rusu a pierdut procesele din România și a fost obligată să plătească daune morale inspectorului de geografie și cheltuieli de judecată. I-a fost pusă poprire pe salariu (a trebuit să achite 3.200 de lei, în condițiile în care, la vremea respectivă, avea un venit de sub 2.000 de lei, iar pentru ultimii o mie de lei a fost executată silit și i s-a reținut, timp de trei luni, o parte din salariu).

Mai mult, în rândul colegilor a avut de îndurat un fel de umilință publică pentru că toată lumea i-a pus etichete și a devenit un fel de paria, fiind luată drept persoană care face reclamații nejustificate.

Dar nu s-a resemnat. Cristina Rusu știa că i s-a făcut o nedreptate, a plecat în concediu la țară, a luat toată jurisprudența CEDO în materie, ghidul de admisibilitate și a depus o cerere, care, ulterior, la doi ani de așteptare i-a fost admisă de Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Speța a fost judecată în martie 2022 și soluția dată de judecătorii europeni sancționează statul român pentru nerespectarea dreptului la libertatea de exprimare și obligă România la plata unor daune de 9.000 de euro. Decizia aici.

Lupta profesoarei din Bistrița cu sistemul a fost dusă de aceasta de una singură, inclusiv cererea trimisă la CEDO a întocmit-o singură. 

Deși a câștigat acest proces, Cristina Rusu a rămas cu gustul amar al faptului că în sistem nu s-a schimbat mare lucru și că demersul său este doar un alt exemplu despre încălcarea drepturilor cetățenilor.

Citește AICI întreaga știre.

Articole ce te-ar putea interesa

engage

Get the coolest tips and tricks today

This ebook will change everything you ever thought about relationships and attachment. Find the secret to connecting better and faster