Meșterul cojocar Nicolae Bacea din Tureac, județul Bistrița-Năsăud, va primi în mod oficial, Titlul Onorific „Tezaur Uman Viu al României” – 2022

Meșterul cojocar Nicolae Bacea din Tureac, județul Bistrița-Năsăud, va primi în mod oficial, Titlul Onorific „Tezaur Uman Viu al României” – 2022

Duminică, 11 septembrie, ora 12.00, Biserica Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din localitatea Tureac.

Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, prin Biroul de Cercetare și Promovare a Culturii Tradiționale, a întocmit dosarul de candidatură pentru acordarea „Titlului de Tezaur Uman Viu”, ediția 2022, în domeniul „Prelucrarea pieilor – Cojocărit”, pentru meșterul popular Nicolae Bacea din Tureac.

În urma unui riguros concurs național de dosare întocmite pentru cei mai aleși reprezentanți ai culturii tradiționale din România, măiestria, munca și valoarea meșterului popular Nicolae Bacea din Tureac, județul Bistrița-Năsăud, au beneficiat de o recunoaştere binemeritată, fiind declarat „Tezaur Uman Viu al României 2022”.


Meșterul popular Nicolae Bacea este un renumit și apreciat cojocar de pe Valea Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, care lucrează în această meserie de peste 65 de ani. Îi place să creadă că însemnele numelui său de pe pieptare sau cojoace BN, adică Bacea Nicolae, poate fi înțeles și ca o prescurtare a denumirii județului în care s-a născut și a muncit toată viața sa, respectiv Bistrița-Năsăud.


Meșterul popular Nicolae Bacea din Tureac, comuna Tiha Bârgăului, județul Bistrița-Năsăud, reprezintă pentru noi toți un model viu de autentic păstrător al acestei ocupații străvechi de pe Valea Bârgăului, cojocăritul, unul din meșteșugurile tradiționale transmise din generație în generație, cu simț al responsabilității față de trecut, dar și cu respectul cuvenit față de tânăra generație de meșteri, care trebuie să-și cunoască cultura și obârșiile, și să învețe această artă pentru a o transmite mai departe.

Duminică, 11 septembrie 2022, ora 12.00, la Biserica Ortodoxă „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” (preot paroh Cristian Grigore Ianchiș) din localitatea Tureac, în prezența familiei sale dragi, a oficialităților locale și județene, a consătenilor săi, a reprezentanților Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud (manager Alexandru Pugna), meșterul cojocar NICOLAE BACEA va primi în mod oficial „Titlul de Tezaur Uman Viu al României – 2022” transmis către instituția noastră de către Guvernul României și Ministerul Culturii.

Felicitări sincere meșterului Nicolae Bacea și mulțumiri pentru tot ceea ce face pentru păstrarea și promovarea valorilor noastre naționale!

Photo credit: Arhiva CJC BN; site-ul Ministerului Culturii din România.

Postare realizată de Emilia Ometiță, șef – Biroul Cultură Tradițională,
Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud

Articole ce te-ar putea interesa

engage

Get the coolest tips and tricks today

This ebook will change everything you ever thought about relationships and attachment. Find the secret to connecting better and faster