LUNA PĂDURII 15 martie – 15 aprilie

LUNA PĂDURII 15 martie – 15 aprilie

Începând cu anul 2013, ONU a desemnat data de 21 martie drept Ziua Internațională a Pădurilor.Scopul este de a sărbători și de a crește gradul de conștientizare cu privire la importanța pădurilor și arborilor pentru toată viața de pe planetă. În România, Ziua Pădurii a fost organizată prima dată în anul 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor și Instrucției Publice, sub denumirea “Sărbătoarea sădirii arborelui”.

Pădurea reprezintă factorul determinant în menținerea echilibrului ecologic, climatic și hidric, fiind totodată cel mai complex și cuprinzător ecosistem, cu o capacitate de regenerare de 3-5 ori mai mare decât oricare alt ecosistem natural. De asemenea, pădurile sunt un tezaur inestimabil al biodiversității pentru că ele adăpostesc majoritatea speciilor de pe Pământ.Funcțiile multiple (ecologice, sociale și economice) ale pădurii, “plămânii pământului”, presupun instituirea și existența unor mijloace de protecție adecvate ale acesteia, având în vedere că efectele despăduririlor sunt semnificative: eroziunea solului și scăderea fertilității, inundațiile și alunecările de teren; creșterea concentrației de CO2 atmosferic și scăderea concentrației de O2; reducerea precipitațiilor prin scăderea cantității de apă din atmosferă rezultată prin transpirația plantelor, creșterea frecvenței și intensificarea vântului datorită absorbției căldurii de către terenurile defrișate, care generează diferențe de temperatură; dispariția multor specii de plante și animale care populează pădurile.

Pădurile reprezintă un inestimabil tezaur natural de interes național, european și mondial de mare valoare științifică, ecologică, economică și socială, care trebuie transmis nealterat viitoarelor generații, ca un bun al umanității, pentru ca toți să beneficiem de un aer curat și un mediu sănătos. Municipiul Bistrița beneficiază de o suprafață de peste 3.400 ha de pădure, dispuse ca un inel de protecție în jurul orașului. Ocolul Silvic Municipal Bistrița a înființat o pepinieră silvică care produce puieți forestieri, dar și puieți de talie mijlocie și mare pentru spațiile verzi ale municipiului Bistrița.”Luna pădurii” este un moment potrivit pentru a organiza acțiuni de plantare și de promovare a evenimentului în rândul comunității.În perioada 15-martie- 15 aprilie, Primăria municipiului Bistrița și Ocolul Silvic Municipal Bistrița organizează:

  • acțiuni de igienizare a pădurii Dealul Târgului, Hârja Mică și Valea Scurtă;
  • plantarea a 20 mii puieți forestieri pe cca. 3 ha și completări la lucrările de împădurire efectuate în anii trecuți;
  • concurs pe teme silvice și ecologice ”Plantăm pentru pace”

 “Vă invităm să vă alăturați inițiativei de a proteja pădurea prin fapte de voluntariat gândite de fiecare în folosul tuturor!”, transmite Primăria Bistrița.

Articole ce te-ar putea interesa

engage

Get the coolest tips and tricks today

This ebook will change everything you ever thought about relationships and attachment. Find the secret to connecting better and faster