Fotbal, EURO 2024: Spania a bătut Franța cu 2-1 și s-a calificat în Marea Finală de la Berlin

Fotbal, EURO 2024: Spania a bătut Franța cu 2-1 și s-a calificat în Marea Finală de la Berlin

Selecţionata Spaniei s-a calificat în finala Campionatului European de fotbal – EURO 2024, găzduit de Germania, după ce a învins echipa Franţei cu scorul de 2-1 (2-1), marţi seara, pe Munchen Football Arena, în penultimul act.

Spania s-a impus prin golurile marcate de Lamine Yamal (21) şi Dani Olmo (25), după ce ”Les Bleus” au deschis scorul prin Randal Kolo Muani (9).

Ibericii au demonstrat că sunt echipa mai bună, în faţa unei formaţii care a oferit foarte puţin la acest turneu final, deşi a excelat la pragmatism.

Foto: (c) Lisi Niesner/REUTERS 


Spania va lupta pentru al patrulea său titlu european după cele din 1964, 2008, 2012, ceea ce ar însemna un record.

”La Roja” a început ofensiv, iar Fabian Ruiz a avut prima ocazie (5), însă a trimis peste poartă cu capul, din centrarea lui Yamal.

La primul său atac, Franţa a deschis scorul, Kolo Mouani marcând cu capul de la bara a doua (9), la centrarea ideală a lui Mbappe. Echipa lui Deschamps a avut momente bune în continuare, dar Mbappe a ajuns în poziţie de finalizare, dar şutul său din marginea careului a fost blocat de Nacho (19).

Foto: (c) Lisi Niesner/REUTERS 


Spania a restabilit egalitatea printr-o execuţie de geniu a adolescentului Lamine Yamal (21), un şut de la circa 24 de metri, mingea intrând în poartă după ce a lovit bara. Yamal a devenit astfel cel mai tânăr marcator din istoria EURO, la 16 ani şi 362 de zile.

Echipa antrenată de Luis de la Fuente a preluat conducerea la scurt timp, după o fază realizată de Dani Olmo (25), care a recuperat în careul advers, a driblat scurt şi a şutat violent la colţul lung, mingea fiind deviată în propria poartă de Kounde. Olmo a devenit primul jucător spaniol care a marcat în trei meciuri consecutive la EURO.

Foto: (c) Lisi Niesner/REUTERS 


Spania a controlat jocul în continuare, având până la pauză o singură ocazie notabilă, un şut al lui Ruiz din marginea careului, blocat de Tchouameni (36).

Francezii au fost mai insistenţi în partea secundă, însă realizările lor au fost destul de puţine şi neînsemnate. Tchouameni (53) a trimis cu capul în urma unui corner executat de Dembele, dar Unai Simon a prins. Portarul basc a fost la post şi la şutul expediat de Mbappe (56) la colţul scurt. Upamecano (63) a trimis cu capul peste poartă din 6 metri, la un nou corner. Hernandez (76) a avut o şansă bună, dar a şutat peste poartă cu piciorul său drept, de la 16 metri, o minge bâlbâită de apărarea spaniolă.

Foto: (c) Lisi Niesner/REUTERS 


Yamal (81) a creat panică în apărarea adversă, cu un şut pe lângă vinclu din marginea careului.

Franţa, vicecampioana mondială, a avut ultima şansă de a egala prin Mbappe (86), care a trecut frumos de Vivian, dar a tras peste poartă.

Spania a devenit prima echipă cu şase victorii consecutive la un turneu EURO.

Foto: (c) Lisi Niesner/REUTERS 


Jocul a fost întrerupt pentru scurt timp în min. 58, când un spectator a pătruns pe teren şi a încercat să facă o poză cu Mbappe.

Foto: (c) Lisi Niesner/REUTERS 


Spaniolul Jesus Navas a devenit marţi seara cel mai vârstnic jucător dintr-o semifinală de EURO, la 38 de ani şi 231 de zile, depăşind recordul portarului german Jens Lehmann (38 ani, 228 zile).

Foto: (c) Leonhard Simon/REUTERS 


Yamal este cel mai tânăr jucător care evoluează într-o semifinală de EURO, la 16 ani şi 362 de zile, doborând recordul stabilit de coechipierul său Pedri la EURO 2020, 18 ani şi 223 de zile. Yamal este şi cel mai tânăr jucător care evoluează într-o semifinală de turneu major, doborând performanţa deţinută de brazilianul Pele (17 ani şi 244 de zile), contra Franţei, la CM 1958.

Foto: (c) Leonhard Simon/REUTERS  


În finala programată pe 14 iulie, la Berlin, Spania va înfrunta câştigătoarea dintre Olanda şi Anglia, semifinală care va avea loc astăzi (22:00), la Dortmund.

sursa FOTO/text: AGERPRES

Articole ce te-ar putea interesa

engage

Get the coolest tips and tricks today

This ebook will change everything you ever thought about relationships and attachment. Find the secret to connecting better and faster