(FOTO) De prin România: Geamanduri în formă de cruce pe litoral. Un val de reacții s-a ,,spart” la mal

(FOTO) De prin România: Geamanduri în formă de cruce pe litoral. Un val de reacții s-a ,,spart” la mal

În acest moment, subiectul de actualitate de pe litoralul românesc care a iscat un șir de nemulțumiri este unul mai…atipic.

În weekendul care tocmai a trecut au fost montate geamanduri noi sub formă de cruce. În plus, pe ele este inscripționat numărul cel care au murit înecați în Marea Neagră, împreună cu mesajul „Fără aventură după geamandură”

Robert Turcescu – Facebook

Pe deoparte, salvamarii susțin că sunt periculoase și inestetice, iar de cealaltă parte, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a explicat pe facebook de ce a fost nevoie de o astfel de măsură.

Geamandurile au fost donate salvamarilor de către Fundația SMURD.

Mesajul s-a dorit a fi unul de impact, pentru a-i atenţiona pe turişti de pericolul de înec; tocmai de aceea este trecut pe ele numărul celor care au decedat înecați în Marea Neagră.

Însă, cei mai mulţi dintre salvamari nu sunt de acord cu montarea lor, considerându-le neconforme şi chiar periculoase. 

La Constanța și Mamaia așa ceva nu o să montăm! Eu să crucific litoralul românesc n-am să fac, a fost mesajul unuia dintre ei, conform Digi 24.

Gabriel Culea, coordonatorul Serviciului de salvamar pentru Mamaia şi Constanţa, a declarat, pentru News.ro, că geamandurile în formă de cruce nu vor fi montate.

,,Nu le vom monta pentru că rolul geamandurii este de a marca zona de siguranţă. Sunt bine specificate în lege forma şi culoarea ei. Această geamandură, care nu ştiu de cine a fost creată, nu îndeplineşte aceste condiţii.

În plus, elementele de prindere pe geamandură sunt periculoase, sunt plăcuţe cu colţuri, iar în momentul în care marea este agitată şi o persoană este curioasă să citească acel mesaj, acea plăcuţă o poate răni”, a transmis acesta.

În total, numărul geamandurilor este de 5 distribuite astfel: 2 la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche și una la Saturn.

Care a fost răspunsul lui Raed Arafat postat pe platforma de socializare Facebook

Am comis-o din nou!

Am incercat sa facem ceva care sa sporeasca actiunile de prevenire a inecurilor pe durata sezonului de vara.

Un proiect gandit acum doi ani de specialisti, si finantat din fonduri non-guvernamentale, care are ca scop semnalarea, intr-un mod foarte vizibil, a zonelor periculoase unde au avut loc mai multe inecuri in ultimii ani.

Ca sa fie vizibil si sa atraga atentia, nu putea fi o mica minge plutitoare , fiind necesara o vizibilitate mai mare cand te apropii de zona de pericol. Ideea unei cruci de culoare rosie poate fi interpretata in mai multe feluri, insa ea semnaleaza pericolul de la distanta, iar cand te apropii de ea si mai mult, poti citi si textul de avertizare, atragandu-ti atentia ca deja esti foarte aproape de pericol.

Poate din lipsa de subiecte in spatiul public, si prin grija unor personaje care indiferent ce am face, tot prost e, s-a umplut facebook si media de comentarii, inclusiv a unor “asa zisi responsabili” in domeniul salvarii din mare, pentru care interesul principal este de a “nu deranja si a se inscrie in trendul criticilor” in loc de a fi interesati de salvarea de vieti si de implementarea unor metode inovative cu probabilitatea ca prin noile metode cateva vieti sa fie salavate.

Situatia sta altfel totusi:

In total, numarul geamandurilor este de 5 distribuite astfel: 2 la Mamaia, una la Eforie Nord/Eforie Sud, una la Vama Veche si una la Saturn. Cu siguranta a vedea o geamandura rosie cu o cruce de la distanta are un impact mult mai mic decat a vedea sub nasul tau, si a copiiilor tai, cum se scoate un inecat de catre Salvamar si pompieri si ulterior incercarea de a-l readuce in viata in public de catre echipajele SMURD si ale Ambulantei. Este mult mai traumatizant pentru un adult, si mai ales pentru un copil, sa vada o resuscitare si o persoana declarata decedata decat sa vada o geamandura la distanta care ii avertizeaza pe aventurierii, pentru ultima data, intainte de a se transfroma intr-un inecat salvat, inecat resuscitat, cu sau fara sechele, sau intr-un decedat.

Atacurile nefondate la astfel de initiative si modul in care sunt prezentate ele ca titluri in diferite entitati mediatice nu va duce decat la descurajarea initaitvelor menite sa vina in serviciul populatiei.

Ca sa ating si un alt subiect despre care am vrut sa scriu, acum cateva zile am primit un mesaj pe telefon cu o poza dintr-un mesaj de avertizare asemanator mesajelor Ro-Alert, insa acesta era scris in limba Greaca si Engleza. Persoana respectiva imi scrisese ca “o urmarim cu mesajele Ro-Alert si in Grecia” cand de fapt ea primisese un mesaj de avertizare al autoritatilor Elene pentru un fenomen meteo extrem folosind un ssitem de avertizare asemanator celui din Romania care a fost impementat recent.

Si in cazul Ro-Alert, am uitat ca evenimentul declansator pentru a instala un astfel de sistem a fost decesul a 6 persoane in urma unei furtuni, care a durat cateva minute, in anul 2017. La inceputul anului 2018 sistemul a fost deja instalat si operational. Niciodata dupa un mesaj dat nu scapam de comentarii si critici venite din partea celor deranjati, fara a se gandi ca unii aveau nevoie de acest mesaj ca sa se protejeze pentru ca nu toti sunt in casele lor si nu toti sunt in locuri ferite de impactul periculos al unei furtuni, de exemplu. Din cand in cand, mai apare o persoana care din iresponsabilitate incearca sa invete oamenii cum sa dezactiveze Ro-Alert, iar unii cad in astfel de capcane si il dezactiveaza, fiind in imposibilitatea de a mai primi mesajele de avertizare din partea autoritatilor. Tot ei vor fi primi care ne vor critica ca nu am facut tot ce ne sta in putinta cand vor pati ceva ce putea fi prevenit.

Incercam sa facem tot ce se poate pentru a preveni, chiar daca prevenirea nu are sucess 100% niciodata, insa pentru a reusi mai mult avem nevoie de responsabilitate in modul in care mesajele noastre si actiunile noastre sunt prezentate populatiei.

Articole ce te-ar putea interesa

engage

Get the coolest tips and tricks today

This ebook will change everything you ever thought about relationships and attachment. Find the secret to connecting better and faster